(503) 606-6100

©2018 BY ALIGNED DESIGN. PROUDLY CREATED WITH WIX.COM

PROJECTS

Age-in-Place ADU

For this Accessory Dwelling Unit, the clients are retiring and downsizing from a spacious country home to an 800 sq. ft. home in order to be close to their active family.  As the new residents of their children's back yard, they hope to share in their grandkids' playtime, but to also maintain their own privacy. 

HISTORIC RENOVATION

The Duewalls knew they were meant for this house the moment they saw it – even though it was not on the market.  Nicky, the creative force of the family, fell in love with its stately, if dilapidated, presence and felt it would be the perfect home for their loving family. Inspired by this wish, she penned a letter to the owners.  As fate would have it, the long-time owners had just passed away. Their children were considering selling it, rather than repairing and updating it.

I will always remember the eager, excited smile on Nicky’s face as she told me this story.  Her excitement carried through the entire project – working with her was a real honor.

 

Nicky and her husband, Craig, wished to tastefully restore the home while expanding towards the back yard for their active family.  While the house was clearly neglected, it had great bones and a presence of its own with which to work.

 

The design centered around three main goals:

  1. Maintain the historic integrity of the home in its historic district while creating an addition;

  2. Tailor the design to the family’s particular parenting style; and

  3. Create a backyard space for outdoor living and entertaining. 
     

Working closely with Nicky and Craig, we crafted a solution that restored the front elevation, maintained the existing dignified rooms in the original 1938 house, and created an open-concept living/cooking area in the rear.  Today, the house is as alive and well-loved as ever. 

ALLEY FLAT

The Alley Flat Initiative is a collaboration between the University of Texas at Austin Center for Sustainable Design and two community development organizations.  It seeks to provide sustainable, long-lasting affordable housing in Austin’s low-income neighborhoods through innovative designs and financing.


The design was a collaboration of four designers. We met regularly with the clients and the local community to ensure each stake-holder’s needs were addressed. The result was a 695 square foot, one bedroom accessory dwelling focused on passive solar principles.

COMMUNITY APOTHECARY

No one exemplifies the words “exuberant passion” like Mountain Mel.  She approached me with a vision to create a space that would function as a “warehouse, commercial kitchen, office and community education hub.”  As a start-up business, her budget was extremely tight.  I worked with her and her contractor to develop a space that would benefit from as much existing structure as possible while bringing the space up to code.  In the end, the move was a perfect one. Mel’s determination, spunk, and spirit have landed her phenomenal herbal products in stores across the nation.

 

PROJECTS

Age-in-Place ADU

For this Accessory Dwelling Unit, the clients are retiring and downsizing from a spacious country home to an 800 sq. ft. home in order to be close to their active family.  As the new residents of their children's back yard, they hope to share in their grandkids' playtime, but to also maintain their own privacy. (Currently being permitted.)

Flexible Use ADU

Another collaboration between parent and adult children, this ADU aims to recoup construction costs via short-term rentals for the next ten years.  By then, Mom will have wrapped up retirement and some stellar travels and will be itching to call the place "Home." Every aspect of this ADU is designed to answer the question, "Is it appropriate for both a short-term rental and a long-term, age-in-place residence?" (Currently in Design Development.)

HISTORIC RENOVATION

The Duewalls knew they were meant for this house the moment they saw it – even though it was not on the market.  Nicky, the creative force of the family, fell in love with its stately, if dilapidated, presence and felt it would be the perfect home for their loving family. Inspired by this wish, she penned a letter to the owners.  As fate would have it, the long-time owners had just passed away. Their children were considering selling it, rather than repairing and updating it.

I will always remember the eager, excited smile on Nicky’s face as she told me this story.  Her excitement carried through the entire project – working with her was a real honor.

 

Nicky and her husband, Craig, wished to tastefully restore the home while expanding towards the back yard for their active family.  While the house was clearly neglected, it had great bones and a presence of its own with which to work.

 

The design centered around three main goals:

  1. Maintain the historic integrity of the home in its historic district while creating an addition;

  2. Tailor the design to the family’s particular parenting style; and

  3. Create a backyard space for outdoor living and entertaining. 
     

Working closely with Nicky and Craig, we crafted a solution that restored the front elevation, maintained the existing dignified rooms in the original 1938 house, and created an open-concept living/cooking area in the rear.  Today, the house is as alive and well-loved as ever. 

ALLEY FLAT

The Alley Flat Initiative is a collaboration between the University of Texas at Austin Center for Sustainable Design and two community development organizations.  It seeks to provide sustainable, long-lasting affordable housing in Austin’s low-income neighborhoods through innovative designs and financing.


The design was a collaboration of four designers. We met regularly with the clients and the local community to ensure each stake-holder’s needs were addressed. The result was a 695 square foot, one bedroom accessory dwelling focused on passive solar principles.

COMMUNITY APOTHECARY

No one exemplifies the words “exuberant passion” like Mountain Mel.  She approached me with a vision to create a space that would function as a “warehouse, commercial kitchen, office and community education hub.”  As a start-up business, her budget was extremely tight.  I worked with her and her contractor to develop a space that would benefit from as much existing structure as possible while bringing the space up to code.  In the end, the move was a perfect one. Mel’s determination, spunk, and spirit have landed her phenomenal herbal products in stores across the nation.

Alley Flat

PV Sun Shade